August 10, 2023 Kyiv, IEC, 15 Brovarskyi Avenue

Запровадження карантину змінює наш розклад та звички. Поки працівники облаштовують домашній офіс, а компанії переносять всі наради в онлайн чи email, є сервіси, для яких віддалена робота — «зірковий час». Саме та можливість, яка виникає рідко, за виключних обставин і стає доступна далеко не всім. Платформи онлайн-курсів, сервіси спільного доступу — та врешті, просто інтернет-провайдери сьогодні можуть розраховувати на ріст клієнтів.

І за таких непростих обставин приємно констатувати, що є компанії й окремі фахівці, які зробили свій контент безкоштовним на період карантину. В нашому матеріалі ми зібрали саме такі приклади:

Робота

  • Популярним сервісом для роботи в невеликих командах, скоріше за все, стане Zoom Web Conferencing. Ця платформа для відеоконференцій і відеодзвінків за перший тиждень (з 11 березня), коли різні країни почали запроваджувати карантин, отримала сотні тисяч нових завантажень. Сервіс відреагував на попит в період пандемії своєрідно: створив окрему платформу для надання безкоштовних підключень освітнім закладам.
  • Google відкрила безкоштовний доступ до преміум-сервісу відеоконференцій Hangouts Meet користувачам пакетів G Suite та G Suite for Education. Ці хмарні сервіси часто використовують освітні установи та дослідницькі компанії, тож Google сподівається посприяти розвитку медицини, в тому числі. Вільний доступ діятиме до 1 липня 2020 року.
  • Український офіс Google додатково підготував поради, як використовувати сервіси компанії для ефективної віддаленої роботи. Адже, для виживання багатьом компаніям потрібно не втратити працездатність. З порадами можна ознайомитись тут.
  • Команди, які вперше запроваджують віддалену роботу, можуть скористатися детальною інструкцією від CEO DevRain Олександра Краковецькогопрезентація і огляд доступних рішень є онлайн, а також у форматі відео, відкрита для користування і поширення.
  • Окремі інтернет-провайдери в Києві оголосили, що на період карантину не будуть блокувати доступ до мережі користувачам з мінусовим балансом, щоб ті, хто сплачує за послуги через банк або в терміналі, не наражалися на додаткову небезпеку. Про це написали, зокрема, DataNet, «Павутина Телеком», IPnet, а мережа Ланет у Києві зняла кодування з телеканалів у цифровій якості до 6 квітня 2020 року.

Освіта

  • EdPro та Mozaik Education відкрили доступ до програми mozaBook та платформи mozaWeb до 30 квітня. Багатомовна версія mozaBook — це різноманітні навчальні інструменти майже трьома десятками мов. Також є доступ до підручників та посібників EdPro і методичних рекомендацій з біології, хімії та природознавства.
  • Українська платформа онлайн-курсів Prometeus однією з перших зреагувала на нові освітні й робочі реалії. Платформа підготувала окремі списки своїх безкоштовних матеріалів, серед яких:

кілька курсів для вивчення англійської мови
цикл курсів з аналізу даних
підготовка до ЗНО
– як ніколи актуальні курс про критичне мислення та медіаграмотність.

Окрім того, вже з 18 березня на платформі доступний курс, який розвінчує поширені міфи та надає правдиву інформацію щодо нової коронавірусної інфекції COVID-19. Курс створений разом з медичною платформою INgenius.

  • Андрій Федорів, засновник Fedoriv Agency та спікер конференції iForum-2019, опублікує на YouTube свій курс про створення і розвиток брендів Brand Father безкоштовно. Щодня о 17:00 на каналі з’являтиметься нова серія.
  • Засновник агенції з просування в YouTube Андрій Шатирко також відкрив доступ усім охочим до свого персонального курсу. Тема цього освітнього проєкту — просування і заробіток в YouTube. Можливо, завдяки йому колись у підбірки корисних сервісів потрапить ваш авторський курс.
  • Окрім роботи й саморозвитку, під час карантину необхідно дбати і про ментальне здоров’я, вчитися контролювати мислення і не піддаватися паніці. Для цього співзасновниця освітнього проєкту Upgrade Алла Клименко проводить тиждень щастя Happy Week, доступний за посиланням. Минулого року на сцені iForum, напрям «Майбутнє», Алла Клименко розповідала, як можна оцифрувати щасливе життя. А ми й не уявляли, що вже за рік доведеться переводити в цифровий простір всю роботу і життя в умовах карантину.

Наукова і бізнес література

  • Книжковий інтернет-магазин «Наш Формат» дозволяє безкоштовно завантажити до 10 електронних книжок за промокодом homealone. Акція діятиме до 3 квітня 2020 року. Серед доступних книжок є «Чорний лебідь» Нассіма Талеба, в якій описані сценарії, подібні до наших нових реалій.
  • Науково-популярне видання «Куншт» надає 180 своїх наукових статей в форматі epub безкоштовно. Щоб отримати матеріали потрібно зареєструватися за посиланням.
  • Український інститут національної пам’яті безкоштовно дозволив завантажити видання Інституту в форматах epub, mobi та pdf.

Міжнародні освітні матеріали

  • Британський університет Кембридж відкрив доступ до підручників у форматі HTML до 31 травня 2020 року. Обіцяють вільний доступ до понад 700 підручників на сайті Cambridge Core.
  • Американська освітня платформа Coursera до 31 липня 2020 року дозволяє студентам безкоштовно проходити онлайн-курси. Добірка Coursera for Campus містить понад 3 800 курсів та 400 спеціальностей від університетів та партнерів платформи.
  • Adobe надає безкоштовний доступ до Creative Cloud усім користувачам освітніх пакетів з активованими Device, Shared Device License або Serial Number plan. Безкоштовний пакет діятиме до 31 травня 2020 року.

Для боротьби з коронавірусом

  • Dropbox пропонує безкоштовно користуватися сервісами Dropbox Business та HelloSign Enterprise протягом трьох місяців некомерційним та громадським організаціям, які борються проти поширення COVID-19, працюють в регіонах ураження, а також допомагають хворим.
  • Американський проєкт Folding@home під керівництвом Стенфордського університету виконує розподілені обчислення на вільних потужностях комп’ютерів волонтерів для різноманітних досліджень, в тому числі, медичних. Зараз команда пропонує всім охочим надати вільний час на своєму комп’ютері, щоб виявити дієві методи боротьби з COVID-19. Як приєднатися до проєкту пояснюють тут.
  • Користувачі в Україні з 18 березня можуть безкоштовно отримати консультацію лікаря через мобільний додаток Doctor Online. Програма також дозволяє напряму замовляти ліки з доставкою, встановлювати нагадування тощо. Посилання для завантаження в AppStore та GooglePlay.

Сподіваємось, всі ці приклади зададуть новий тренд в бізнесі. Когось забули? Напишіть нам в коментарях у соціальних мережах.

Organized by the efforts of volunteers from following companies