10 серпня 2023 Київ, МВЦ, Броварський проспект, 15

Карантин змінює наші звички та нагальні потреби. Інтерес до певних категорій товарів, як-от гаджети, не зникає повністю, він просто набирає нових форм. Якщо ви планували навесні придбати безпілотник для повітряної зйомки пікніків з друзями, то сьогодні, скоріше за все, віддасте перевагу іншим гаджетам. Яким саме?

Ми запитали компанію Fly Technology, що кілька років поспіль бере участь в експозиції «Місто Майбутнього» на iForum, яку техніку купують українці, коли сидять вдома.

Продажі техніки з дому

Діяльність компанії Fly Technology полягає в офіційному імпорті дронів DJI в Україну, а також техніки, пов’язаної зі зйомками. Тому наслідки ситуації ми відчули одні із перших, коли наші виробники у Китаї ще в лютому всі одночасно «пішли на карантин». Ми вже тоді зрозуміли, як це працювати в онлайн і підлаштовуватися під обставини.

Більша частина нашого бізнесу все ж таки припадає на гуртові продажі, ми працюємо з усіма українськими мережами електроніки та постачаємо туди техніку. Тому всі наші працівники зараз виконують свою роботу дистанційно, вдома за комп’ютерами. В черговому режимі в офісі з’являються менеджер, працівник складу та бухгалтер. Оскільки не всю роботу можна виконувати онлайн. Також, ми маємо авторизований сервісний центр DJI, який займається ремонтом техніки, і зараз у клієнтів є можливість звернутися за терміновою допомогою до чергового інженера.

Магазин на карантині

На період карантину в Україні ми зачинили свій фірмовий роздрібний магазин, який знаходиться у Києві, але продовжуємо приймати замовлення онлайн чи за телефоном. Усі доставки відвозимо власним кур’єром або відправляємо «Новою поштою».

Більшість наших товарів призначені саме для активного відпочинку, подорожей, адже для польотів на дронах потрібна свобода переміщення. Звичайно, об’єми продажів цих товарів впали, навіть попри те, що саме весна є початком нашого «високого сезону». Втім, не цього року. Тому в умовах карантину довелось зменшити витрати всередині компанії.

Якщо не дрони, то що купують додому?

Попит мають товари, призначені для зйомки в домашніх умовах, наприклад, стабілізатори для смартфонів. Ймовірно, багато людей в період карантину почали вести свої відеоблоги та бути активними в соцмережах. Можемо тільки уявити, скільки нових блогерів з’явиться найближчим часом 🙂

Ще один цікавий товар, який досить добре купують за теперішніх умов – домашні проєктори. Вже понад рік ми є офіційним дистриб’ютором бренду XGIMI в Україні, і вперше ми його представили саме на iForum-2019, символічно вийшло!


Стенд Fly Technology у «Місті Майбутнього», iForum-2019. Фото: Facebook-сторінка компанії

Ці проєктори називають smart, оскільки вони мають вбудовану мобільну ОС Android та під’єднуються до усіх ваших гаджетів: ігрова приставка, ноутбук, смартфон. Такий собі кінотеатр вдома. За інформацією виробника, в період карантину у Китаї продаж цих проєкторів виріс майже на 80%. На українському ринку такий ріст ми поки не прогнозуємо, але він точно йде вгору саме в період карантину.

Зміни на перспективу

Щодо роботи компанії, ми знаходимо в кожній ситуації свої плюси. Зараз намагаємося налаштувати внутрішні операційні процеси, на які давно не вистачало часу. Зокрема, перейшли на нову CRM-систему та дружно всією командою освоюємо її, оптимізуємо бізнес-процеси, аби після завершення карантину наша робота стала більш злагодженою.

Організовано зусиллями волонтерів компаній