10 серпня 2023 Київ, МВЦ, Броварський проспект, 15

Пандемійний 2020 рік негативно вплинув на всі сфери бізнесу, в тому числі, й на книговидання та видавництва. Проте саме цього року українські автори презентували понад 50 книг на тему бізнесу та особистого розвитку. Це у декілька разів більше, ніж у попередні роки.

Щоб популяризувати нон-фікшн книги саме українських авторів, інтернет-магазин kniga.biz.ua заснував KBU AWARDS — премію за найкращу книгу про розвиток бізнесу і з особистісного зростання. Більше про премію та книги, які можуть її отримати, нам розповів Дмитро Лаппо, підприємець, учасник Оргкомітету iForum, головний ідеолог в інтернет-магазині ділової літератури Kniga.biz.ua.

Як голосувати за найкращу книгу про розвиток бізнесу і з особистісного зростання

Переможців визначать на основі інтернет-голосування (30 %) та оцінок журі (70 %). Голосування серед читачів триватиме на сайті онлайн-медіа MC.today з 16 березня до 5 квітня включно.

Одночасно з онлайн-голосуванням книги оцінюють журі конкурсу: 17 професіоналів зі сфер книжкового ринку, бізнесу та особистісного зростання. Серед критеріїв, за якими визначають найкращі книги, — зовнішній вигляд, оформлення книги, зрозумілість мови, а також оригінальність, актуальність та самодостатність ідей автора.

Для двох книг, що здобудуть перші місця в номінаціях, організують створення промо-пакетів для просування на англомовному книжковому ринку. Автори шістьох книг, що посядуть перші три місця в кожній номінації, одержать інформаційну підтримку упродовж 2021 року, диплом та пам’ятну статуетку.

Підсумовування голосів та нагородження переможців відбудеться наприкінці квітня 2021 року.

Генеральним спонсором премії KBU AWARDS стала «Нова пошта». Також проєкт підтримали Academy DTEK, Інститут української книги, Благодійний фонд «Бібліотечна країна», Спілка українських підприємців, видавництва «Наш Формат», «Фоліо», BookChef та Vivat.

Цього року премія KBU AWARDS має дві номінації: «Найкраща книга про розвиток бізнесу», де беруть участь бізнес-книги, та «Найкраща книга для особистісного зростання» — для видань із саморозвитку. До короткого списку увійшли 22 книги від 23 авторів:

 

У номінації «Найкраща книга про розвиток бізнесу» представлені:

Друга книга із серії Big Money — про відомих жінок-підприємиць. Тих, що піклуються й управляють компаніями, які роблять щасливими тисячі людей щоденно. Героїні діляться порадами, розповідають про успіхи та невдачі й надихають на створення власної справи.

Форензік — нове явище для українського бізнесу, але знання про нього були необхідні вже давно. Артем Ковбель 6 років опановує мистецтво пошуку злочинних схем всередині підприємств. У його захопливій, немов детективний роман, книзі йдеться про те, як попередити шахрайство й оборонити від нього бізнес.

Проєкт ProZorro зміг зайти на закриту територію держзакупівель та змінити правила гри цієї корумпованої сфери. Ідеолог ProZorro Максим Нефьодов разом із PR-координатором Федором Крикуном розповідають про перемоги й поразки команди. 

Здоровий глузд — секретний інгредієнт успіху в бізнесі. Політику, співзасновнику Monobank й підприємцю Дмитру Дубілету цей секрет відомий. Книга розкаже про його 50 успішних бізнес-ідей, серед яких найкращі рішення з маркетингу, управління командою та створення інновацій.

Навчання дитини фінансової грамотності — один із найскладніших аспектів виховання. Але без цих знань вижити в сучасному світі просто неможливо. Тому відомий український фінансист Любомир Остапів ділиться в книзі власними порадами та адаптує ідеї західних фахівців для українських батьків.

Компанії зосереджені на створенні якісного продукту, але часто забувають про його просування. Книжка Макса Лукомінського розповідає, чому ця стратегія застаріла та як знайти нову. До того ж дає практичні інструменти просування на прикладах сучасних українських компаній.

Objective and Key Results (OKR) — це методика в менеджменті, що дозволяє поєднувати особисті цілі з цілями компанії. У книжці провідний експерт з OKR Костянтин Коптєлов розповідає як вбудувати її у свій бізнес. Автор адаптував теорію OKR для українських підприємців, зауваживши нюанси вітчизняного ринку.

На сьогодні в Україні зареєстровано понад 2 мільйони підприємців. Чим живуть усі ці люди? Бізнес-консультантка Лідія Пащук дає змогу почути голоси двадцяти двох з них: у книзі початківці та досвідчені підприємці малого бізнесу діляться своїми історіями та порадами. 

Чіткість, лаконічність, практичність — фундамент книги HR-лідера Євгена Бондаренка. Досвідчений колекціонер методів ефективної роботи з людьми презентує 50 найкращих інструментів та лайфхаків. Без зайвих слів і тільки такі, що працюють на 100 %.

Бізнес, немов дитина, вимагає прірви часу, неусипної уваги та безмежної любові. Ольга Гуцал у своїй книзі пропонує разом пройти шлях життєвого циклу бізнесу — від зачаття до смерті. Підприємиця розповідає як гідно виростити власну справу й дістати з цього не тільки досвід, але й дохід.

У номінації «Найкраща книга для особистісного зростання» представлені:

Засади стратегічного мислення єдині для війни, бізнесу, дипломатії та політики. І вчитися їм за підручниками, оминаючи практичний досвід, неможливо. Тому підприємець та суспільний діяч Валерій Пекар у ролі східного майстра Хай Тао навчає читачів через оповідки та притчі.

Розмова про психічне здоров’я в Україні — болюча, але необхідна. Медична журналістка й біологиня Дарка Озерна робить перший крок із книгою про ментальний стан українців. Її зміст відкриє базову інформацію про психіку й роботу мозку, огляд найпоширеніших розладів та розкаже, до якого лікаря звертатися в разі потреби.

Риса успішної людини — не тільки велика кількість справ, але і вміння цими справами управляти. Відомий тренер Іцхак Пінтосевич презентує систему «Повний контроль», яка допоможе наблизитися до успіху через тайм-менеджмент. Перший крок — розібратися з хаосом у підсвідомості. 

Підтримки потребують не тільки тяжко хворі люди, але й ті, хто піклується про них. Переживши складні часи, Анастасія Леухіна зібрала досвід та корисні поради для пацієнтів, їхніх родин і медиків. Вони знадобляться тим, хто потребує допомоги в екстремально стресових ситуаціях, коли рідна людина невиліковно хвора або помирає.

Не можу, не заслуговую, не доросла, не сподобаюсь, не вдасться, не маю права — говорить собі ледь не кожна жінка. Бізнес-блогерка Людмила Калабуха вчить говорити «так» — собі, новим можливостям, поклику серця. А також розповідає неймовірні історії українських підприємців, що додають наснаги йти за кращим.

Оксана Мороз 20 років працювала у сфері професійних маніпуляцій — вірусмейкерства. Її завдання полягало в тому, щоби керувати думками звичайних людей через ЗМІ та слова політиків. Полишивши індустрію брехні, вона розповідає, як протистояти інформаційним вірусам і де шукати правди.

Іноді все буває чудово, але тихий голос інтуїції шепоче: «щось тут не так». Кандидатка психологічних наук Олена Любченко зустрілась із цим почуттям у 30 років і вирішила розібратись, де в її житті криється той хробак сумнівів. Результатом досліджень стала книга, що вчить жити змістовно, усвідомлено й гармонійно.

Емоції — територія сповнена стереотипів, забобонів і застарілих уявлень. Гештальт-терапевт Ілля Полудьонний і письменник Марк Лівін наводять лад у нашому розумінні почуттів. Кожен із 20 розділів книги присвячений окремій емоції — від приємної закоханості до гіркої втрати. 

Шлях Максима Бахматова починався з Comedy Club UA, а зараз він впроваджує інновації в Україні й бореться з незаконними забудовами. Про 5 останніх років життя, історії досягнень та поразки автор розповідає у своєму неповторному стилі, відверто та з гумором.

Після 30 років людина переживає другий пубертатний період — кризу професійної ідентичності. Енергія амбіцій уже закінчилась, а енергії сенсу ще немає. Саме в цей період Тетяна Жданова відкрила для себе маркетинг з нового, наповненого сенсом боку, а згодом написала про свій досвід книгу.

Держави, нації, релігії, ідеології, почуття, принципи, уявлення про добро і зло, гроші — усе це історії, що їх люди розповідають один одному. Від сторітелінгу залежить процвітання як окремої особи, так і країни, у якій вона живе. Письменник Валерій Примост розкаже, як Україна може досягти успіху, використовуючи цей потужний інструмент.

Підтримай книгу, яка підтримала тебе! Встигни проголосувати за неї до 5 квітня!

Організовано зусиллями волонтерів компаній