10 серпня 2023 Київ, МВЦ, Броварський проспект, 15

Епідемія та карантин внесли корективи до розвитку ринку праці України й світу. В партнерстві з Work.ua, титульним спонсором конференції iForum, ми висвітлюємо ці зміни та виявлені декілька ключових змін і сталих тенденцій на ринку праці України.

Нижче наведені дані станом на 10 березня 2021 року, джерело — аналітичний відділ Work.ua

За даними Work.ua з початком карантину кількість вакансій зменшувалася майже в 2 рази. Але зараз тенденції змінилися і навіть на початку літа 2020 року кількість вакансій збільшувалася щодня. Наразі на сайті кожен день не менше 72 000 вакансій. Важливо сказати, що все ще діє акція, яка надає можливість отримати роботодавцям публікацію вакансії — це допомога Work.ua малому та середньому бізнесу.

Також відзначимо, що на початку робочого тижня вакансій зазвичай менше, ніж у п’ятницю.

Найбільше падіння було в категоріях: Краса, фітнес та спорт, Культура музика та шоу-бізнес, Готельно-ресторанний бізнес та туризм з очевидних причин. Наразі ситуація в цих галузях змінюється:

В категорії Роздрібна торгівля був невеликий розрив у співвідношенні нових вакансій до резюме. З 2020 ситуація значно змінилася. Діаграми нижче за роками:

Досить цікава ситуація в категорії Медицина, фармацевтика: кількість нових вакансій та резюме збільшувалася після великого падіння, яке торкнулося всіх сфер. До речі, нагадуємо, що на сайті Work.ua вакансії державних установ можна розміщувати безкоштовно, тож нестачу співробітників можна закрити з мінімальними витратами.

Незвичайно більшою є кількість нових резюме в категоріях Продаж та закупівля, Сфера обслуговування, Робочі спеціальності та виробництво. Окрім загального стану ринку це пов’язано з невеликою кількістю вакансій в інших країнах та обмеженими можливостями переміщення.

В цих категоріях також є зростання кількості вакансій, але раніше пропозицій було більше, ніж попиту, а зараз ситуація міняється. Також важливо зазначити, що саме в цих категоріях наявність резюме важлива не для всіх спеціальностей.

В категоріях Будівництво, архітектура; Дизайн та творчість; ЗМІ, видавництво, поліграфія; Логістика, склад кількість нових вакансій на тиждень наразі більша ніж до карантину і тримається на рівні.

Значне і активне зростання кількості нових вакансій на тиждень було також в наступних сферах. В цих категоріях також кількість вакансій вище, ніж минулого року:

В деяких категоріях кількість нових вакансій на тиждень збільшилася, але активність шукачів в них нижча:

Про тренди і дистанційну роботу

Найпопулярніші спеціальності (топ-5) не змінювалися навіть у 2020 році:

  1. менеджери з продажів,
  2. менеджери з роботи з клієнтами,
  3. бухгалтери,
  4. водії,
  5. продавці-консультанти.

В останніх кількість вакансій залежала також від додаткових карантинних обмежень (наприклад, з початку адаптивного карантину кількість вакансій продавців-консультантів збільшувалася).

Один з трендів 2020 — це дистанційна робота. Деякі сфери діяльності й раніше використовували цей формат роботи, а для когось це було взагалі не прийнятним. Work.ua на кінець березня виніс дистанційну роботу в окремий розділ, побачивши потребу ринку.

З появою цього розділу кількість вакансій саме з дистанційною роботою змінювалася: 4% від загальної кількості вакансій наприкінці березня, але вже 8% було до кінця квітня.

Для порівняння:

  • 25 березня було 47 122 вакансій загалом, з них 2130 вакансій дистанційної роботи, що становить 4,52%;
  • а вже 20 квітня на сайті було 24 997 вакансій, з них дистанційної роботи було майже стільки ж, як у березні — 2151, але це вже 8,61%.

Стабільне зростання загальної кількості вакансій влітку та до початку жовтня природним чином підвищувало і кількість вакансій з дистанційною зайнятістю. Але з середини жовтня загальна кількість вакансій на сайті почала зменшуватися, а чисельність дистанційних пропозицій все одно зростала, і становила майже 7% від загальної кількості. Після січня кількість вакансій дистанційної роботи почала зменшуватися, але все ж таки тримає свою популярність (враховуючи загальну кількість вакансій на сайті) — 6,47%.

В залежності від сфери діяльності, кількість пропозицій дистанційки може перевищувати 15-20%. На 9 березня подібна ситуація склалася в таких сферах діяльності: «Дизайн, творчість» (16,46%); «Маркетинг, реклама, PR» (16,08%); «Освіта, наука» (18,08%); «Секретаріат, діловодство, АГВ» (15,58%).

Близько 25% в таких категоріях: «IT, комп’ютери, інтернет» — понад 22%, «ЗМІ, видавництво, поліграфія» (23,6%); «Культура, музика, шоу-бізнес» (35,11%).

До 1% дистанційних пропозицій в готельно-ресторанному бізнесі, туризмі (0,86%, а 13 січня було 0,65%); медицині, фармацевтиці (0,93%, а 13 січня було 0,75%); охороні, безпеці (0,78%, а 13 січня було 0,95%); роздрібній торгівлі (0,34%, а було 22%); сфері обслуговування (наразі 0,37%, було — 0,32%); транспорті, автобізнесі (було 0,96%, а стало 1,28%). У категорії «Робочі спеціальності, виробництво» — 13 січня було 1,03%, наразі 1,07%.

Про заробітну плату

З початком карантину багатьом компаніям довелося ухвалювати непопулярні рішення, як-то скорочення персоналу чи зарплат, щоб лишитися на плаву.

У червні Work.ua провів опитування і більшість респондентів — 66% — сказали, що досі отримують урізану зарплату. 6% повідомили, що цього місяця їхній дохід нарешті знову став таким, як до карантину. А 5% зізналися, що навіть стали отримувати більше. Водночас майже чверть респондентів сказали, що карантин ніяк не вплинув на їхні зарплати.

Що ж до роботодавців, то ситуація досить цікава, адже більшість з них заявили, що не скорочували співробітниками зарплати під час карантину.

Кожен третій опитаний зізнався, що й досі відчуває кризу і платить трохи менше. 11% респондентів сказали, що ситуація покращується і їм вдалося повернути своїм співробітникам докарантинний рівень зарплат, а 5% навіть вдалося його підвищити.

Середня зарплата в Україні становить 13 000 гривень, проти середньої зарплати 2020 року — 12 500 грн. Максимальний показник у Києві — 16 000 гривень, мінімальний зафіксовано у Кропивницькому, Сумах, Херсоні, Чернігові — 10 000 гривень на місяць.

Work.ua додатково спитав, чи планують компанії підвищення заробітної плати у 2021 році, і отримав такі результати:

Якщо подивитися на середню зарплату у всіх сферах в Україні та порівняти з попередніми роками — вона збільшується, коливання відбувалися в місяці найбільших хвилювань і нестабільності ситуації.

Важливо зазначити, що у 38-40% всіх вакансій на сайті Work.ua зарплату не вказано.

Ті самі тенденції можна побачити й в окремих сферах.

Наразі найбільші зарплати вказані у вакансіях для таких спеціальностей (також наведено найпопулярніші посади та зарплати, які пропонують роботодавці):

Джерело: аналітичний відділ Work.ua

Організовано зусиллями волонтерів компаній